- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010122 ]
Bekämpningsmedel hittat i dricksvatten

Förra året gjorde Länsstyrelsen mätningar i en bäck som rinner ut i Lidan och ett antal brunnar i samma område för att se om det fanns spår av bekämpningsmedel.

Resultaten visade spår av elva sorters bekämpningsmedel i bäckvattnet bland annat höga halter av ogräsmedlet MCPA.

Även i brunnarna påträffades det ogräsmedel, men halterna var så låga att de inte gjorde vattnet odrickbart.

När man gjorde en liknande undersökning 1995 var resultaten mycket bättre, men att de nu blivit sämre kan bero på att bekämpningmedel som inte bryts ned lakats ut av det rikliga regnandet.

Vilka långsiktiga effekter detta har på naturen vet man inte, det finns heller ingen lag som reglerar halten bekämpningsmedel i vattenmiljöerna.

Länsstyrelsen har nu gjort en ansökan hos Naturvårdsverket för att få hjälp med att göra en större undersökning till sommaren.

Användningen av MCPA medför risker för miljön eftersom ämnet ofta påvisas i prover från ytvatten. Den höga rörligheten innebär också en risk för kontaminering av grundvattnet. Halveringstiden uppges i jord till ca 1 månad. Ämnet är alltså inte persistent. Omvandling sker däremot mycket långsamt om ämnet når anaerob miljö. MCPA är inte bioackumulerbart och funna rester i ytvatten ligger på en nivå som inte innebär stora risker för vattenlevande organismer. Att skador uppkommer på organismer och ekosystem kan emellertid inte uteslutas eftersom effekterna endast studerats på ett fåtal arter. Vad gäller metaboliternas (nedbrytningsprodukterna) effekter på vattenlevande organismer finns fortfarande frågetecken. (Kemikalieinspektionen PM 90-11-19)

««  Tillbaka till förra sidan