««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000910
Affärsmän i Hällekis - sista delen

Det har under årens lopp även förekommit annan försäljningsverksamhet i Hällekis, kommer här att försöka nämna något av det som förr fanns i samhället, men är i vissa fall osäker på årtalen.

Jag tar gärna emot kompletterande och nya uppgifter om detta ämne om det finns någon bland er läsare som har något att berätta om affärsverksamheten i Hällekis under 1900-talet. Om det kommer in nya uppgifter så kommer jag att lägga ut en kompletterande sida framöver.

Detta är vad jag hört berättas:

Som tidigare nämnts så drev Knut Odh sedan 20-talet en slakteriverksamhet med butik i Stakeklev, hans bror öppnade någon gång under 50-talet ett litet slakteri i källaren på ett hus bredvid Cementas tvätteri- och badinrättning.

På 30-40 talet skall det ha funnits en fru Sjöberg i Falkängen som tog hem varor på beställning från Borås till försäljning.

  Konditoriet efter nedläggningen
Axel Karlssons manufaktur och ekiperingsaffär fanns på Sjösätersvägen, han var även uppköpare av lump, samt mångårig redaktör för tidningen Västgötens Jul.

Hilmer Johansson byggde 1931 den första egna fastigheten på Sjösäter, där drev han sen till 60-talet sin skomakeriverkstad.

Samhället har också haft en bageri- och konditoriverksamhet med vidhängande café, detta låg i Sjösätersområdet och startades 1937 av ?.Svennson. Nämnas kan i detta sammanhang att han såg till så att Hällekisborna för första gången fick möjlighet att köpa glass. Denna verksamhet upphörde i början av 1960-talet.

  Kiosken före ombyggnaden till närköp
På 50-talet startade Folke "Bersa" Persson en kioskrörelse, denna var till en början inrymd i en fristående kiosk mitt emot "Lokalen", det nuvarande Församlingshemmet, men flyttades sen till en nybyggd kiosk som inrättats i den gamla småskolan. En ny ägare byggde senare ut kiosken och den gjordes om till en servicebutik, som idag heter Hällekis Närköp.

Oskar Skoog drev en cykelaffärer och rörmockeri, först i Falkängen men sen byggdes en verkstad i Stakeklev, denna övertogs senare av Georg Persson.

  På den tiden då man verkligen
  utnyttjade skyltfönstret.
På 1930-talet startade Gustav Johansson en taxiverksamhet i Trädgårdstorp men flyttade sen ner verksamheten till Sjöråsvägen där den senare övertogs av Sten Johansson.

En telefonistation fanns förr i en av Hönsäters flygelbyggnader men lades ner vid automatiseringen. Den lokala polisstationen fanns i mejeribyggnaden fram till den 1 januari 1965 då den upphörde.

Det finns säkert mycket mer att berätta om detta ämne, och om någon känner sig manad så vore det ytterst intressant att få ta del av dessa minnen. Om ni bor runt Kullen så får nu gärna kontakta mig om ni vill berätta något så kommer jag och skriver, men det går även bra att skicka berättelser via e-post till Hällekis Kuriren. Så mycket som möjligt av detta material som eventuellt kommer in skall senare tas med i tidningen. Finns det även gamla bilder från Hällekis så vore det kul att få ta del av dessa och fotografera av, kontakta mig gärna.

Om det finns intresse för denna typen av artiklar så kan det så småning om kanske dyka upp liknade om svunna tider i Hällekis - Kinnekulle med omnejd.

 

Del ett | Del två | Del tre

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -