Sedan 1000-års firandet i Husaby den 14 juni har turister och besökare anlänt i en strid ström till Husaby. Turistbyrån har varit välbesökt och multimediautställningen "Källan" visas en gång i halvtimman för de som är intresserade av historien bakom Sveriges kristnande.
Dopkällan, kyrkan och biskopsborgen är också självklara besöksplatser för Husaby turisten. Men det tusenårsaltare som invigdes på festligheterna i samband med 1000-års firandet, står i ensamt majestät och tillsynes övergivet nere på sin åker och verkar inte ha varit så värst välbesökt.
Altaret ser halvfärdigt ut med sitt järngaller som håller alla stenarna på plats, de stenar som stiftets församlingar bidrog med. Av de röda kalkstenbitarana som bildade Kristusmonogrammet i altarskivan av grå Kinnekullesten syns inte ett spår, endast fördjupningarna där de skulle ha legat, är de undanstoppade eller har de försvunnit på annat sätt.
Man kan tycka att ett minnesaltare för 1000 år av tro borde gå ett bättre öde till mötes, och att det iordningställs så att det kan stå kvar som ett minne långt in i framtiden.