I går söndag så var det dags för årets upplaga av linets dag i Falkängen i Hällekis, detta är en årligen återkommande aktivitet.
Besökarna får här chansen att se hur processen går till när man från grunden bereder linet och fram till slutliga produkter.
Lin är ett släkte som består av ca 200 arter, både ett, två och fleråriga örter, samt några halvbuskar som hör hemma i medelhavsområdet.
Linfibern är slät och rak, har en diameter runt 0,05 till 0,5 mm. Linets egenskaper anses överträffa andra vegetabiliska fibrers.
Lin kan odlas i fuktigt och svalt klimat och trivs på de flesta jordar, skörden av spånadslin sker vanligen en månad efter blomningen, då plantorna rycks upp.
Linfibern har använts för textila ändamål sedan förhistorisk tid. Det äldsta fyndet av linneväv har gjorts i Egypten och är daterat till 5 000 f.Kr. Fynd av linneväv i Europa är från yngre stenåldern.
Till slutet av 1700-talet räknades linet som det viktigaste textila råmaterialet och odlades över hela Europa, men under 1800-talet trängdes det tillbaka av den bomullen som var billigare.
Idag sker den mesta inberedningen maskinellt men de gamla metoderna lever kvar och används av vissa än idag.
Vill ni läsa mer om lin och hur själva tillverkningen går till så kan ni göra en titt på denna sidan home.swipnet.se/~w-32106/sloff/sob/99-1/linbered.htm där står det mesta.