Om man besöket klostermuseet vid Gudhems kloster och tittar i gästboken så förstår man att besöksfrekvensen har ökat dramatiskt det senaste året, och det är inte så svårt att gissa anledningen. Helt klart är väl att Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn har väckt ett stort intresse för den medeltida historien i Västergötland, och de historieintresserade turisterna har anlänt i stor mängd för att besöka de platser som finns med i böckerna.
Gudhem - ett mer passande namn på ett kloster får man nog leta efter, det var ett nunnekloster i Västra Götaland som var tillägnat Jungfru Maria. Det låg på en höjd med vackra omgivningar och fin utsikt över Hornborgssjön och Billingen.
Klostret grundades i mitten av 1100-talet, det var kung Karl Sverkersson som var initiativtagare och han donerade Gudhems kungsgård för en etablering av ett nytt nunnekloster.
Nunnorna i Gudhem, och även i Varnhem, tillhörde cistercienserorden, den grundades 1098 då vissa ansåg att det förekom en allt för stor vällevnad i de dåvarande klostren.
Cistercienserna levde ett enkelt liv och ville återgå till de stränga benediktinreglerna i klostren, och redan vid slutet av 1100-talet så hade man grundat omkring 500 kloster. Orden kom till Sverige 1143, det var munkar från Clairvaux som med stöd från den Sverkerska ätten grundade Alvastra kloster. Ett dotterkloster till Alvastra uppfördes 1150 i Varnhem, detta fick dock stöd av den Erikska ätten.
Klostrets storhetstid var under 1200-talet, kung Erik Eriksson (Läspe och Halte) gynnade Gudhem, när han avled donerade hans drottning Katarina både gods och guld till klostret, detta möjliggjorde uppförandet av en klosterkyrka och en klosteranläggning som vi i dag kan se ruinerna efter.
Drottningen tillbringade sina sista år i Gudhems kloster, hon blev begravd inne i klostret i en meterhög murad kista på vilken en avbild av drottningen är placerad, den är det medeltida Sveriges största och förnämsta gravskulptur.
Även under det följande århundradet gynnades Gudhem av kungliga donationer, det var Magnus Eriksson och unionsdrottningen Margareta som skänkte stora jordegendomar till klostret, i utbyte ville drottningen att ett Mariaaltare skulle uppföras i klosterkyrkan där man skulle läsa mässor för henne.
Västerås riksdag (reformationsriksdagen) i juni 1527, ändrade för alltid kyrkans ställning i landet, nu skulle kungen vara kyrkans överhuvud, Gustav Vasa tyckte att kronans inkomster var otillräckliga och framtvingade ett riksdagsbeslut, Västerås recess, som gav stöd åt hans kyrkopolitik, kungen skulle få förfoga över biskoparnas, domkapitlens och klostrens överflödiga inkomster och överta deras slott och fästen. Adeln skulle återfå alla de frälsegods som donerats, sålts eller förpantats till kyrkan efter 1454. Agitation mot reformationen skulle straffas och "Guds ord allestädes i riket rent och klart predikas". Påven i rom skulle inte behöva bekräfta ett biskopsval, den s.k. peterspenningen skulle gå till kronan istället för till påven, och alla böter som tidigare tillfallit biskoparna skulle nu istället tillfalla kungen, biskoparna fick inte heller rätt att döma, utan alla mål skulle dömas av en civil domstol. Många av tiggarordnarna upphörde då man begränsade den period tiggandet fick ske till 10 veckor per år.
Kontentan av det hela blev att biskoparna politiskt sett blev maktlösa, och då deras inkomster starkt begränsades kom de att bli så fattiga att de inte längre kunde utgöra någon fara för kungen. Kungamakten hade avgått med segern, kyrkan var besegrad av staten, och det blev en vändpunkt i Sveriges historia.
År 1529 drabbades klostret av ännu ett öde, en brand härjade och förstörde klostret, inga pengar fick man till återuppbyggnad, och efter år 1533 finns det inte längre några uppgifter i källorna angående Gudhems kloster. Ruinen överväxtes under århundradenas lopp, och inte förrän 1928 började man att gräva ut klosterruinen. Under de senaste åren har en restaurering verkställts, och man får nu en god uppfattning och inblick i hur nunnorna levde och bodde i Gudhems kloster.
Ett klostermuseum har inrättats, där det förvaras unika lämningar som man hittat under utgrävningarna, och en välpåläst guide ställer gärna upp och berättar om klostret och dess historia.