Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000607

Nationaldagsfirande i Husaby och invigning av "Källan"

Trots det gråmulna vädret och med regnet hängande i luften hade det samlats några hundra personer på tisdags kvällen för att vara med vid nationaldagsfirandet och invigningen av multimediautställningen "Källan" i Husaby.

Med musikskolans paradorkester i spetsen, tätt följt av Hemvärnet och övriga organisationer och föreningar, tågade man in och ställde upp sig på Pilgrimsgårdens tomt, där nationaldagsfirandet skulle äga rum.

Stiftsadjunkt Tomas Forsner talade inledningsvis och berättade lite om "Gateway-projektet" för vilket han är projektansvarig. Projektet är ett treparts samarbete mellan, Sverige - Husaby, Tyskland - Hamburg och England - York, och det var ett krav om man skulle kunna få EU bidrag till detta projekt, att man minst skulle vara tre som jobbade med det.

Kinne kontraktskör sjöng sen ett par sånger innan biskop L-G Lönnermark äntrade talarstolen. Han talade om att dopet av Olof Skötkonung var en viktig händelse för vårt land, och att tron och landet blev enat. Han förrättade sen invigningen av "Källan" med att lyfta upp en hand med vatten ur en träspann som stod på bordet framför honom, och sen låta det återvända tillbaka till spannen, och därmed var multimediautställningen invigd. Vid denna tidpunkt behagade även himmeln öppna sig, och regnet föll över de församlade nationaldagsfirarna, men inte värre än att man kunde fortsätta utomhus.

Paradorkestern spelade och därefter berättade ansvariga för utställningen lite om dess innehåll. Källan, vattnet och dopet är svårt att greppa då det ligger så långt tillbaka i tiden, och lämningar ger inte mer än de mest införstådda någon klar bild av hela sammanhanget.

För att kunna förmedla vad som hände är en multimediautställning det rätta verktyget, där i kan man väva samman och presentera det på ett lättbegripligt sätt. Materialet har man hämtad dels från Husaby men även från Hamburg och York och Bremen.

Inne i Pilgrimsgården har man byggt upp en liten modell av en stavkyrka, som får symbolisera den stavkyrka som stod i Husaby innan kyrkan i sten byggdes. Rummet är litet så det rymmer inte så många som vill se på spelet, vilket är 25 minuter långt. Men man kommer att hålla öppet hela sommaren och det blir två visningar i timman. Ledsagare i utställningen är en furstedotter från Kiev, Elisiv, vars morfar var Olof Skötkonung.

Källan är bara en hörnsten i den utställning som en gång planerades och skulle ha varit inrymd i "Porten till Kinnekulle", men man jobbar vidare på att även få med de andra delarna av utställningen som skulle handla om Kinnekulle, gårdarna, naturen och miljön, men när detta blir realitet vet man inte i nuäget.

Vidare kommer det att finnas en cd-rom som innehåller hela multimediaspelet, för att man skall kunna titta närmare på det där hemma, även en diger faktabas kommer att följa med på skivan för de som vill fördjupa sig ytterligare i ämnet.

Mer musik av paradorkestern och körsång, sen ett fyrfalldigt leve för Sverige och dess flagga, avslutningsvis sjöngs nationalsången.

De som ville och framförallt kunde komma intill, fick sen chans att se premiärvisningen av multimediautställningen "Källan", de mest prominenta gästerna med biskopen i spetsen var de första som inbjöds till Pilgrimsgården för att ta en första titt på utställningen.