Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000522

Forshems kyrka återinvigd

Forshems kyrka
Forshems kyrka invigdes till Den Heliga Gravens ära i mitten av 1100-talet, och då pilgrimer under orostider inte kunde nå gravkyrkan i Jerusalem, så vandrade man istället till Forshem, som var den enda gravkyrkan i norra Europa.

Kungaföljet på väg till kyrkan
När nu nästan 1000 år passerat, så återinvigdes Forshems kyrka vid en högtidlig ceremoni under söndagen. Den medeltida processionen med bl.a. kung Sverker d.ä. och hans hustru drottning Rikissa i spetsen vandrade från de uppställda riddartälten till kyrkoentrén där de möttes av biskop Bengt den gode, gestaltad av C-H Falkenberg, och abboten Henrik.

Kyrkans män på väg in till
återinvigningen
Inne i kyrkan överlämnar kung Sverker en kalk som gåva till biskop Bengt den gode, som härmed tar emot kyrkan. Sedan följer psalmsång och mässa i den fullsatta kyrkan, Skara medeltidsgille medverkar och gestaltar dåtidens nobless.

Efter avslutad mässa tågar kungen med följe till det uppställda tältet vid Foshems gästgiveri, där mat och dryck i medeltidsanda dukades upp för de prominenta gästerna, och alla besökare som kände sig hungriga efter mässan.

Kungen med följe avnjuter
en medeltidsbuffé
Man kunde också bevista medeltidsmarknaden som hade arrangerats av bl.a. Skara medeltidsgille, ett riddartält var uppställt och en av riddarna berättade gärna om riddarväsendet och dess historia, för intresserade besökare.

Ett antal marknadesstånd fanns också, där kunde man köpa medletida dräket, lusafällor, träsvärd och
Riddaren och kyrkan
sköldar till de yngre mm, som tillverkats av Skara medeltidsgille. En munk gick omkring och sålde avlatsbrev (brev som under senmedeltiden såldes av den katolska kyrkan som efterskänkande av
Medeltida marknad
botgöring för synd), detta var en kopia av ett original som finns på riksmuseet med vidhängande sigill.

Mycket folk hade kommit till Forshem denna dagen för att delta i återinvigningen av kyrkan samt beskåda den kostymprakt som Skara medelstidsgille bjöd på, man kunde i vimlet även skymta en och annan hög kyrklig dignitär som var på besök denna speciella dagen.