2000-02-08

EFTERLYSNING - Var polarfararen S. A. Andrée på Kinnekulle år 1895?

Vandrar man upp på Kinnekulles topp den rätta vägen d v s den gamla turistleden från Råbäck på bergets västra sida möts man strax innan diabasbranten av en liten skylt på ett träd. På skylten står "Andrées grävning".

Av någon outgrundlig anledning var polarfararen Andrée troligen här på Kinnekulle 1895. Förmodligen var hans syfte med grävningen att konstatera om Kinnekulle var en vulkan. När han blottlagt kontakten mellan den vulkaniska diabasen och underliggande lerskiffer kunde man konstatera att så inte var fallet. Andrée var ingen geolog, han var tekniker och arbetade på patentverket. Vad sjutton hade han på Kinnekulle att göra? Att han skulle varit på plats framgår förutom av skylten också av fem skrivna rader i ett geologiskt arbete om Kinnekulle.

Under några år har vi på fritiden då och då försökt ta reda på bakgrunden till Andrées besök. Nu några år senare vet vi en hel del om Andrée och hans liv och leverne. Förutom en sak. Vi vet ännu inte varför, på vems uppdrag och exakt när han gjorde grävningen. En arbetshypotes är att hela arrangemanget bara var ett svepskäl för att författarinnan Gurli Linder skulle få en chans att träffa sin älskare Andrée. Att Gurli Linder, som var hustru till den betydligt äldre språkmannen Nils Linder var djupt förälskad i, ja närmast avgudade Andrée råder inget tvivel om. Att det också las ut diverse villospår och dimridåer är troligt. Det finns ett brev bevarat från Gurli Linder till Salomon August Andrée där hon bl.a. hänvisar till hans "regerande" på Kinnekulle.

En annan, något mindre spännande teori är att dåvarande ägaren av Råbäck Carl Gustaf Klingspor, som på ett mycket förnämligt och synnerligen framsynt sätt satsade på turismen på Kinnekulle med utsiktstorn, turisthotell m m ville ha ytterligare ett dragplåster. Det strategiska läget för grävningen några tiotal meter från trappan upp till Högkullen tyder på detta. När Andrée aldrig återvände i triumf från sin polarfärd kanske hans grävning på Kinnekulle föll i glömska.

En tredje kanske mest sannolik teori är en kombination av de båda andra.

Eftersom Andrée själv inte var geolog bör han rimligen ha haft hjälp av någon skolad geolog att tolka resultatet av sin sprängning/grävning - vi vet att det sköts i varje fall en salva med svartkrut vid tillfället. Vi har inte lyckats spåra någon av dåtidens kända geologer till Kinnekulle vid den aktuella tiden.

Till hösten är det 105 år sedan Andrée gjorde sitt arbete på Kinnekulle. Det skulle vara intressant att då ha klarlagt hans motiv bakom besöket. Käre läsare! Hjälp oss. Vet du något om Andrées besök på Kinnekulle så hör av dig. Kanske är det t o m så att din farfar eller morfar berättat att han var med som hantlangare åt André år 1895! Vi är tacksamma för all form av upplysningar, stora som små om Andrées förmodade Kinnekullebesök.

Svara helst per brev till Bertil Ström, Blomstervägen 12, 542 43 Mariestad.

Bertil Ström, Bengt-Erik Askerlund

0501-15373, 0501-14782