Veckans miljötips - Byt lampor och stäng ett kärnkraftverk!

Nu så här efter jul när vi myser i våra hem som lyses upp av ett antal små lampor i advents-ljustakar och stjärnor i våra fönster, kan det vara dags att tänka på framtiden.

Om svenska hushåll, butiker och offentliga byggnader byter sina mest energikrävande glödlampor till lågenergilampor eller lysrör sparas el motsvarande ett helt kärnkraftverk.

Hittills har endast var tionde familj bytt några av sina glödlampor mot bättre alternativ. Energimyndigheten har räknat att om alla hushåll skulle byta ut tio 60-wattslampor till 11-watts lågenergilampor skulle besparingen motsvara ett halvt kärnkraftverk. Om butiker och offentliga byggnader gjorde samma sak skulle besparingen fördubblas. Ett vanligt argument från hushållen är att de traditionella glödlamporna avger värme som bidrar till uppvärmningen av hemmet, men det håller inte. El är högvärdig energi och att använda högvärdig energi för att värma hushåll är en dålig affär, enligt energimyndigheten.

Belysningen i en genomsnittlig villa drar ungefär 1000 kWh per år. Det är 20 procent av det totala behovet av hushållsel för en familj med två vuxna och två barn.

Du kan spara cirka 500 kWh genom att byta ut tio av de glödlampor som lyser under längst tid mot lågenergilampor eller kompaktlysrör.

Lågenergilampor och kompaktlysrör har 80 procent lägre energianvändning och cirka tio gånger längre livslängd än vanliga glödlampor.
Kompaktlysrör med stift är det bästa alternativet eftersom driftsdonet sitter i armaturen och inte kasseras när lampan uppnått sin livslängd. Lågenergilampan har inbyggt driftsdon och hela lampan måste kasseras även om driftdonet har längre livslängd. Trots detta är lågenergilampan ett bättre val än glödlampan.
Idag finns lågenergilampor med samma form som glödlampor och som passar i äldre armatur.

En liten nackdel är att det finns kvicksilver i lågenergilampor så man måste hantera dem försiktigt och lämna dem till en miljöstation när de är förbrukade.

Mer information om energi finns på Energimyndighetens hemsida www.stem.se eller energirådgivaren i kommunen.

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 041230


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com